ToplifikacijaPhotoshop

Kako uštedeti?
provetravanje
Provetravanje: kratko i intenzivno
Napravite promaju – široko otvorite prozor, ali samo nakratko.Na taj način će u zidovima i nameštaju ostati sačuvana toplota i moći će da zagreje svež vazduh.I nemojte zaboraviti: zatvorite termostatski ventil na radijatoru tokom provetravanja.
sobna temperatura
Sobna temperatura: regulišite prema potrebi
Temperaturu u stanu snizite kada ste odsutni, kao i u sobama koje ne koristite. Međutim, nemojte dopustiti da se soba potpuno ohladi – ponovo zagrevanje plaća se većom potrošnjom energije.
grejna tela
Grejna tela: iznad svega vole slobodu
Nemojte sputavati odavanje toplote grejnog tela. Nepropusne zavese i nameštaj ispred radijatora deluju kao izolacija. Grejno telo takođe nije podesno ni za sušenje veša.
ventil termostata
Ventil termostata: podešavajte prema potrebi
Pravilno podešen termostatski ventil radijatora automatski daje željenu temperaturu. Podesite ga prema potrebi, kada ne koristite prostoriju, dok provetravate, ili kada Vam je jednostavno isuviše toplo. Pored toga, postarajte se da ventil može pravilno da radi – pošto pogrešno reaguje na hladan vazduh ili na izostanak cirkulacije.
prozor
Prozor: što čvršće zaptivanje, tim bolje.
Izvršite zaptivanje svih procepa i spojeva, tako da sveća više ne treperi. Noću spustite roletne i navucite zavese. Prozori sa mogućnošću otvaranja na „kipu“ su idealni – kada ostanu zatvoreni.
vrata
Vrata: držite ih zatvorenim
Predupredite strujanje toplijeg, vlažnijeg vazduha iz zagrejane u manje zagrejane prostorije. Držite zatvorena vrata. Time ćete izbeći i stvaranje buđi.
prozori i vrata
Prozori i vrata: zaptivne trake-malo ulaganje, velike uštede
Zaptivne samolepljive trake nisu skupo ulaganje ali čine da se uštedi i do 10% toplotne energije – a to znači isto toliko manji račun za grejanje. Sve prozore i vrata u stanu obložite zaptivnim trakama čime se redukuje strujanje vazduha, odnosno izlazak toplog i ulazak hladnog vazduha.
vlaznost vazduha
Vlažnost vazduha: ispravan stepen vlažnosti vazduha je odlučujući
Vlažan vazduh se čini toplijim i smanjuje uzvitlavanje problematičnih čestica prašine. Biljke i ovlaživači vazduha inteziviraju prijatan osećaj. Međutim, paru iz kupatila i kuhinje trebalo bi što brže odstraniti iz stana.
racun manji
UKOLIKO SE PRIDRŽAVATE OVIH SAVETA TOKOM GREJNE SEZONE, MA KAKVA BILA ZIMA, VAŠ RAČUN ZA GREJANJE ĆE BITI ZNAČAJNO MANJI!
gubitak toplote
IMAJTE NA UMU RASPODELU GUBITAKA TOPLOTE IZ VAŠE KUĆE KADA SE ODLUČITE DA INVESTIRATE U NJIHOVO SMANJENJE:
15% kroz krov -35% kroz spoljne zidove -37% kroz prozore -13% kroz podrum

Web programming & web design by AG