SLUŽBA ZA ODNOSE SA POTROŠAČIMA: 022.618.022

JKP "TOPLIFIKACIJA"

KAKO DA UŠTEDITE?

DEŽURNI TELEFON: 022.618.022

JKP "TOPLIFIKACIJA"

KAKO DA UŠTEDITE?

DEŽURNI TELEFON: 022.618.022

KAKO DA
UŠTEDITE?

Ukoliko se tokom grejne sezone pridržavate navedenih saveta, Vaš račun za grejanje će biti značajno manji!

Imajte na umu raspodelu gubitaka toplote iz Vašeg životnog prostora kada se odlučite da investirate u njihovo smanjenje:

  • 15% kroz krov
  • 35% kroz spoljne zidove
  • 37% kroz prozore
  • 13% kroz podrum

Proverite gde gubite energiju

Pregled kuće infracrvenom termografijom pokazuje na kojim mestima se gubi najviše energije. Cena takvog pregleda je 1.500 kuna za objekte površine do 400 kvadrata.

Provetravanje: kratko i intenzivno

Napravite promaju – široko otvorite prozor, ali samo nakratko.Na taj način će u zidovima i nameštaju ostati sačuvana toplota i moći će da zagreje svež vazduh.I nemojte zaboraviti: zatvorite termostatski ventil na radijatoru tokom provetravanja.

Sobna temperatura: regulišite prema potrebi

Temperaturu u stanu snizite kada ste odsutni, kao i u sobama koje ne koristite. Međutim, nemojte dopustiti da se soba potpuno ohladi – ponovo zagrevanje plaća se većom potrošnjom energije.

Grejna tela: iznad svega vole slobodu

Nemojte sputavati odavanje toplote grejnog tela. Nepropusne zavese i nameštaj ispred radijatora deluju kao izolacija. Grejno telo takođe nije podesno ni za sušenje veša.

Ventil termostata: podešavajte prema potrebi

Pravilno podešen termostatski ventil radijatora automatski daje željenu temperaturu. Podesite ga prema potrebi, kada ne koristite prostoriju, dok provetravate, ili kada Vam je jednostavno isuviše toplo. Pored toga, postarajte se da ventil može pravilno da radi – pošto pogrešno reaguje na hladan vazduh ili na izostanak cirkulacije.

Prozor: što čvršće zaptivanje, tim bolje.

Izvršite zaptivanje svih procepa i spojeva, tako da sveća više ne treperi. Noću spustite roletne i navucite zavese. Prozori sa mogućnošću otvaranja na „kipu“ su idealni – kada ostanu zatvoreni.

Vrata: držite ih zatvorenim

Predupredite strujanje toplijeg, vlažnijeg vazduha iz zagrejane u manje zagrejane prostorije. Držite zatvorena vrata. Time ćete izbeći i stvaranje buđi.

Prozori i vrata: zaptivne trake-malo ulaganje, velike uštede

Zaptivne samolepljive trake nisu skupo ulaganje ali čine da se uštedi i do 10% toplotne energije – a to znači isto toliko manji račun za grejanje. Sve prozore i vrata u stanu obložite zaptivnim trakama čime se redukuje strujanje vazduha, odnosno izlazak toplog i ulazak hladnog vazduha.

Vlažnost vazduha: ispravan stepen vlažnosti vazduha je odlučujući

Vlažan vazduh se čini toplijim i smanjuje uzvitlavanje problematičnih čestica prašine. Biljke i ovlaživači vazduha inteziviraju prijatan osećaj. Međutim, paru iz kupatila i kuhinje trebalo bi što brže odstraniti iz stana.

Scroll To Top